Recuperari de creante

 

Recuperarea creantelor prin proceduri speciale

Company Advising va asigura de urmatoarele servicii in privinta procedurii de recuperare creante:

  • asistenta juridica si reprezentare in fata instantelor in actiunile de drept comun ori speciale pentru recuperarea debitelor din domenii variate de drept;
  • servicii de negociere si tranzactionare in procedurile de recuperare a debitelor, reprezentarea clientilor in proceduri de conciliere directa;
  • redactarea tuturor inscrisurilor si actelor necesare procedurilor actiunilor in instanta, participarea la administrarea de expertize judiciare si extrajudiciare, necesare recuperarii debitului; asistenta juridica si reprezentare la contestatii la executare, validare poprire si in orice actiune judiciara in legatura cu executarea silita.

In prezent noul Cod de procedura civila reglementeaza atat procedura ordonantei de plata cat si procedura cererilor cu valoare redusa. Procedura ordonantei de plata  este reglementata la art. 1014-1025 Cod procedura civila si presupune recuperarea creantelor certe, lichide si exigibile, insa exista o noutate fata de vechea reglementare,  anterior introducerii cererii de emitere a ordonantei de plata la instanta de judecata trebuie parcursa procedura prealabila a somatiei de plata reglementata de art 1015. Procedura cererilor cu valoare redusa este reglementata la art. 1026-1033 Cod procedură civilă, reprezentand o noutate adusa de noul Cod de procedura civila.  Aceasta procedura poate fi aplicata cererilor avand ca obiect creante care au o valoare de pana la 10.000 lei.

Procedura ordonantei de plata

Aceasta procedura este reglementata ca procedura de recuperare a  creantelor certe, lichide si exigibile fiind prevazuta  la art. 1014-1025 din Noul Cod de Procedura Civila.
Spre deosebire de vechea reglementare, noul cod de procedura civila introduce obligativitatea procedurii prealabile a somatiei anterior inaintarii cererii de emitere a ordonantei de plata catre instanta judecatoreasca.
Art 1015 NCC arata ce presupune aceasta procedura prealabila, astfel creditorul este obligat sa inainteze fie prin executor judecatoresc fie prin scrisoare cu continut declarat si confirmare de primire o somatie catre debitor prin care sa ii puna in vedere ca are obligatia de a achita debitul in termen de 15 zile de la primirea somatiei.
În cazul în care după aceste 15 zile debitorul nu a achitat debitul, creditorul are dreptul să introducă cererea  la instanţa competentă.